دسته
- رامين : روحانيان آيت اللهي مآل يزدي نژاد ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
هيئت و هيئت داري در شهريزد
قلم ما
آراس
شهر اسلامي( عليرضا آيت اللهيalireza ayatollai
- ورود به بهره وري در سرزمين اسلامي ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
- سند آبي ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
شهرسازي - معماري - آمايش - بومي و مردمي ( شما بوم ) يزد
نفوذ معماري اسلامي در مارسي (به فرانسه )
عليرضا آيت اللهي ( تحليل اقتصادي - اجتماعي )
عليرضا آيت اللهي ( ادبي )
) شناخت مردم ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi ) ethno - archi - urbain - habitat
- نسب نامه دودمان آيت اللهي يزدي (عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
آمايش سرزمين ؛ ساماندهي كشور عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
آمايش سرزمين ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
- جغرافيا و آمايش ( عليرضا آيت اللهي ( alireza ayatollahi ( geographie et amenagement
amenagement du territoireساماندهي ( آمايش) سرزمين
مبنا ( آمايش شهري)alireza ayatollahi عليرضاآيت اللهي
تماشا : تعاون.مشاركت.انجمنها.شوراها.اتاقها:تماشا
انسانشناسي ، مردم شناسي و فرهنگ شناسي ايران بزرگ ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
خاطرات آقا ميرزا جواد آيت اللهي ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- مقتبسات : مطالعات قرآني ، تحقيقات برنامه و بهره وري سرزمين. تهران . ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza
بررسي هاي آمايشي مديريت و برنامه ريزي استراتژيك ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
مبتني :مردم شناسي . باستانشناسي . تاريخ . ناحيه يزد
سازمان.مديريت.نظارت.كشوري.برنامه و بودجهalireza ayatollahi )
- يزدنما( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- يزدنما( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
شعرنو
- شعر آ ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
آيت يزد ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
- گام نخست شاعر ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
شهر من تهران ، شعر من تهران ، شور من تهران ، آه تهران ! تهران ! .
شاعران پارسي زبان
شعرناب
عليرضا آيت اللهي ( تحليل اقتصادي - اجتماعي )
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 37085
تعداد نوشته ها : 24
تعداد نظرات : 3
Rss
طراح قالب
GraphistThem248

 

روشنگری :

ابتدا باید یاد آوری کنیم که « نقشه راه » به معنی « برنامه ریزی » نیست ؛ یکی از بخش های برنامه است و آنهم اکثرا" برنامه هائی صرفا" سیاسی .

اگر  بحث بر « راه درست » برای بشر باشد با نخستین آیه ی قرآن کریم مواجه می شویم :

*

بنا به تفاسیر قرآن کریم :

از بعد « نظری » راه مستقیم شامل ویژگی هائی است که خدا وند تبارک و تعالی در قرآن کریم بیان کرده است .

مجموعا" :

صراط مستقیم یا راه سعادت یا به تعبیری « راه توسعه » ( جسمانی – عمرانی – اقتصادی – اجتماعی – سیاسی – فرهنگی – مذهبی ... الی الحق ) در تسلیم در برابر خدا ( مسلمانی ) ، پیش گرفتن دین حق یا همان راه حق بنا به عمل به کلام الله است .

از اینجاست که ما با تکیه بر « راه حق » به جستجوی مفاهیم و مضامین مرتبط با برنامه ریزی در قرآن کریم می پردازیم . مو منان و مسلمانان هدایت خود را از خداوند متعال میطلبند و ایزد تعالی نیز سه منبع اساسی در اختیار انسان نهاده است :

قرآن کریم

راه بزرگان مومن

عقل

( ادامه دارد )

دسته ها :


الگوی اسلامی برای برنامه ریزی


در الگوی اسلامی برای برنامه ریزی باید توجٌه داشته باشیم که :

- اساس را بر ایدئولوژی گذاشته ایم و بنابر این از علوم و فنون به مفهوم حقیقی کلمه فاصله گرفته ایم .

- ایدئولوژی هربر نامه بر جنبه ی اجتماعی برنامه می افزاید

- اگر ایدئولوژی به صورت مذهبی باشد خواه ناخواه به نحوی جامعه زیر بنا قرار می گیرد و نه اقتصاد ! ؛ در واقع بیشتر به سوی « توسعه اجتماعی » می رویم .

« توسعه اجتماعی » را نباید « برنامه ریزی اجتماعی » خواند . این عنوان که پس از جنگ جهانی دوٌم و تشکیل جامعه ملل متحد ، در دهه های 1950 و 1960 ،متداول شده است دیگر در فرهنگ جهانی وجود ندارد ؛ و امروز به آنچه که ما « کنترل جمعیت » می گوئیم « برنامه ریزی اجتماعی » می گویند .

- الگوی اسلامی قاعدتا" مبتنی بر دین است ؛ حال آنکه ما در واقع متوجٌه مذهب شیعه دوازده امامی هستیم . (1)

(1) توجٌه کنیم به مقررات بانک توسعه اسلامی


دسته ها :

جهان بيني اسلامي در ايران عصر حاضر

جهان بيني در سياستگذاري و برنامه ريزي

« جمهوري » ، به هر تفسير و تعبيري كه باشد يك « ميثاق ملٌي » است .

« اسلامي » به اين معني است كه قواعد و قوانين و مقررات حاكم بر جامعه اسلام ، و در اينجا اسلام به مرجعيٌت امام خميني ( ره ) كه آراء تقريبا" تمام ملٌت را به خود جلب كرده است ، و به لحاظ مردمي نيز مشروعيٌت يافته است ، حاكم گردد و در غير اينصورت امور مربوطه در منافات با اسلام صورت نگيرد .

« ايران » حدٌ و مرزي دارد كه مشخٌص است ؛ و حكومت جمهوري اسلامي در اين سرزمين مجري مي باشد .

« جهان بيني » حاكم به اين ترتيب يك جهان بيني اسلامي و مبتني بر « حكومت حق و عدل قرآن » است كه با اعتقاد به « توحيد » و « عدل انسان » و بنابر اين دو اصل « امامت و رهبري » و ساير مراجع مكتب اصولي شيعه دوازده امامي با يكديگر پيمان مي بندند .

« كرامت و ارزش والاي انسان ، و آزادي توام با مسووليت او در برابر خدا » بناي امور و به اين ترتيب مديريت و برنامه ريزي كشور را تشكيل مي دهد كه از راههاي ذيل حاصل مي شود : 

- اجتهاد مجتهدان

- استفاده از علوم و فنون و تجارب پيشرفته بشري و تلاش در پيشبرد آنها .

- نفي هرگونه « سلطه » تاكيد بر « قسط و عدل » و « استقلال » .

ارجاع به مكتب اصولي در اينجا رجوع به « عقل » تمام افراد ملٌت ( امٌت ) به عنوان « خليفة الله بر روي زمين »  است كه بنا به نظرات متفاوت ، و صحٌت بالنسبه هريك ، در هرمورد گرد مي آيند و بنا به شور و مشورت به « اجماع » مي رسد . با اين تاكيد مجدد كه چنين اجماعي نمي بايست از چارچوب ميثاق اجتماعي موجد جمهوري اسلامي در ايران ، طي انقلاب 1357 ، خارج شده در منافات با آن قرار گيرد .

به اين ترتيب جهان بيني در سياستگذاري ها و برنامه ريزي هاي جمهوري اسلامي ايران مي بايست بر جهان بيني ئي مقبول و پذيرفته شده اي باشد كه در قانون اساسي اين نظام آمده است ...

... و چون به تعداد افراد ملٌت داراي « عقل » و تحصيلكرده و مطلع از قرآن كريم و حديث ميتوان جهانبيني داشت ، معيار اصلي همانا « جهان بيني مستطر در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران » و تجربيٌاتي است كه طي ثلث قرن در سياستگذاري ها و برنامه ريزي هاي ايران اسلامي متجلصي شده است . 

با اينهمه ، نظير ساير نظام هاي مردمسالارانه جهاني ، بنا به عقل و نظر « اجماع هاي گروهي » جناح هائي تشكيل شده است كه مجموعا" آنان را به دو جناح اصلي تقسيم كرده اند : 

- جناح اصولگرا

- جناح اصلاح طلب 

جناح اصولگرا كه بيشتر نظرات خود را عملا" از حوزه هاي علميٌه و به خصوص مباني « علم كلام » گرفته است با تدوين و ارائه غير رسمي آنها عملا" جهانبيني خودرا اعلام كرده است ؛ ليكن چنين ارائه اي هنوز از سوي جناح اصلاح طلب به صورت مدون و نهائي صورت نگرفته است و يا اگر صورت گرفته است كمترين جنبه رسمي نداشته است .


دسته ها :

تعبيري از جهان بيني اسلامي .


برداشت نويسنده حاضر از جهان بيني اسلامي نزد آيت الله شيخ محمٌد مهدي شمس الدين :

موضع اسلام نسبت به دنيا و كساني كه در آن تلاش مي كنند ، و تمتع و بهره اي از آن مي برند « اصولا » مثبت است ؛ امٌا نه كاملا".

موضوع جهان بيني اسلامي به دو موضوع اساسي « هدف غائي از آفرينش جهان »، و « جانشين شدن انسان به جاي خدا بر روي كره زمين » ، گره خورده است .

هدف نهائي خلقت انسان ، تكامل وي در اين جهان ، و رسيدن به بهشت در جهان آخرت است كه با كوشش در سلوك روحي براي بندگي خدا در چهارچوب احكام اسلامي حاصل مي شود .

علماي قديم اسلام ، كوشش در بندگي را تقريبا " منحصر به عبادات و اداي فرائض ديني دانسته اند ؛ حال آنكه ، بنا به اصول اسلام ، بندگي منحصر به عبادات نيست ، بلكه در هر فعاليٌت انساني در برابر محيط طبيعي يا سرزمين و محيط اجتماعي يا مردم و ملٌت ، بندگي خدا مي بايست وجود داشته باشد .

از اينجا است كه جهان بيني اسلامي اساس حكومت ، مديريت ، برنامه ريزي و برنامه گزاري عمراني – اقتصادي – اجتماعي – فرهنگي قرار مي گيرد .*

* نگاه كنيد به : آيت الله شيخ محمٌد مهدي شمس الدين . جامعه سياسي اسلامي « مباني فقهي و تاريخي » . ترجمه و تحشيه ي دكتر سيٌد مرتضي آيت الله زاده شيرازي. تهران . انتشارات دانشگاه تهران . 1380 . صفحه ي 69 .


دسته ها :

جهان بيني در قرآن كريم (3)


جهان در قرآن كريم .


مدير گروه فرهنگ‌نامه‌هاي مركز فرهنگ و معارف قرآن  ،ارائه دو هزار و 800 عنوان اصلي و هزاران موضوع فرعي ، جلد بيستم فرهنگ قرآن 

در جلد دهم از فرهنگ قرآن ، كه توسط مركز فرهنگ و معارف قرآن تهيٌه شده است ، به موضوعات و مفاهيم آيات قرآني در ارتباط با جهان پرداخته اند .

در اين مطالعه « جهان به معناي عالم ، از زمين و كرات آسماني گيتي و عالم ظاهر است » .

اهمٌ عناوين مورد مطالعه عبارتند از : احاطه بر جهان ، تدبير جهان ، حقٌانيٌت جهان ، فرجام جهان ، مالكيٌت جهان ...

موضوعات مورد مداقٌه عبارتند از : آغاز جهان ، اتقان جهان ، اجل جهان ، احاطه بر جهان ، انقياد جهان ، تحولات جهان ، تدبير جهان ، تسبيح جهان ، تفكٌر در جهان ، تقدير جهان ، جهان آخرت ، جهان برزخ ، جهان غيب ، جهان و رحمت خدا ، جهان و فضل خدا ، جهان و معاد ، جهانيان ، حاكميٌت جهان ، حدوث جهان ، حركت جهان ، حفاظت جهان ، حقٌانيٌت جهان ، خالق جهان ، خدا و جهان ، خزاين جهان ، خلقت جهان ، ربوبيٌت بر جهان ، زوجيٌت در جهان ، زيبائي جهان ، سجده جهان ، شعور جهان ، عدالت در جهان ، عمر جهان ، فرجام جهان ، قانونمندي جهان ، گسترش جهان ، مالكيٌت جهان ، ملكوت جهان ، نظارت بر جهان ، نظم جهان ، هدايت جهان ، هدفمندي جهان .

در اين مجموعه ، كه به نظر مي رسد توسط برخي از طلٌاب ديني حوزه علميٌه قم تهيٌه و تدوين شده باشد ، بحث جهان بيني قرآني در بخش « شناخت » جهان قرار گرفته است . 


دسته ها :

جهان بيني در قرآن كريم (2)

اگر مديريت و برنامه ريزي ، به دور از ايدئو لوژي ها و به ويژه به دور از عقايد مذهبي صورت گيرد ، شايد اصولا" جائي براي جهان شناسي و جهان بيني در آن باقي نماند ؛ به خصوص كه اعتقاد فقط به اين جهان خواهد بود ، و قيد و بندي در رعايت « شريعت » در آن نخواهد بود .

امٌا در يك نظام مذهبي ، چون جمهوري اسلامي ايران ، قاعدتا" دين و مذهب و بنابر اين جهان بيني مذهبي « اصل » قرار مي گيرد .

در جهان شناسي cosmology     و جهان بيني در اين « اقدام » مديريتي ، تفكرات علمي كيهان شناسي نظير « نظريه مهبانگ » و به خصوص « نظريه حالت دائمي » ، جايي نمي يابند . بلكه بحث بر دركي است كه هريك از افراد جامعه ، يا به لفظ اسلامي آن هريك از مؤمنان به يك دين و مذهب  ، از محيط فيزيكي – اقتصادي – اجتماعي و سياسي و نهايتا" فرهنگي خود دارند .

البته هريك از مؤمنان تحت تاثير همين محيط ها به تفكر مي پردازند ؛ امٌا در واقع امر « هيچ دو نفري را نمي توان يافت كه مفهوم دقيقا" يكساني از جهان داشته باشند » .

از اينجا است كه برداشت از قرآن ، و حتي حديث يا هر اصل ديگري در اسلام نزد هريك از افراد و گروهها متفاوت است ، و به اصطلاح هركسي و هر گروهي از آن تفسيريhermeneutique      جداگانه اي دارد .

محمٌد اركون ، اسلام شناس و جامعه شناس مسلمان الجزايري ، جهان بيني اسلامي را كم و بيش متاثر از جهان بيني – پيشگويي predication   اعراب حجاز ، يا به طور كلي اعراب قبل از اسلام ، معرفي مي كند ؛ كه ما ( طبيعتا" ) بخش هايي از آن را در اسلام ، متجلي در « شريعت » يا « احكام و قوانين اجتماعي مدعي مديريت بر امٌت »community   مشاهده مي كنيم ؛ و اين دقيقا" تفكٌر فردي از امٌت اسلامي است كه بيگمان با تفكٌر بسياري ديگر از مؤمنان به اسلام متفاوت است .

با اين وجود وي نيز مانند ساير مؤمنان به اسلام دو « اصل » بنيادين اسلام را قبول دارد :

 1 – قرآن

 2 - حديث


دسته ها :

جهان بيني در قرآن كريم (1)

جهان بيني : مبداء مديريت

در مطالعات قرآني ابتدا مي بايست فلسفه مطالعه را بدانيم . يعني اين كه ما با هيچ مطالعه اي به تمام آنچه كه مي خواهيم نمي رسيم . روشمطالعه تئولوژيك را مختصٌ حوزه ها مي بينيم . ساير روشها كه به اصطلاح روشهاي علمي و بر اساس منطق استوارند هيچ چيزي را مسلٌم نمي انگارند . روشهاي علوم انساني و اجتماعي علمي بر دو اصل استوار اند :

-  علوم اجتماعي ، نسبي است . يعني هركسي با مطالعه و تحقيق فقط به بخشي از حقيقت مي رسد و نه تمام آن . پس هر نوشته اي نسبتا" درست است .

- علوم اجتماعي نظري است . يعني اين كه در موردي ممكن است نظر يك جامعه شناس چيزي باشد و نظر جامعه شناسي ديگر ، چيزي ديگر .

اين دو اصل در ايران با سه مشكل اساسي مواجه است :

·  دانشجوي ما در علوم انساني هم ، چون در رياضيٌات ،به دنبال نتايج قاطع است ؛ نظرهاي متفاوت را نمي پسندد و به جاي آنكه آنها را مطالعه كرده نظر مطلوب خود را بيابد ، يا خود نظريه پردازي كرده نظر جديدي بياورد ، به دنبال نتايجي يقيني است كه البته هيچگاه حاصل نمي شوند .

· فقر فرهنگي سبب مي شود كه عقيده خود را درست و عقيده ديگران را باطل بپندارد . تا آنجا كه برخي از محافل مطالعاتي ما كه حتي يك هزارم از حجم علمي جهان را تشكيل نمي دهند تمام عقايد ، نظرات ، مطالعات ، و دستاورد هاي خود را صحيح و تمام دستاورد هاي بقيه ي جهان ، حتي بزرگترين مراكز علمي اروپا و آمريكا را ، به بهانه وفاداري به اسلام ، غلط معرفي مي كنند و آنگاه در چهارچوب اسلام نيز ، در عمل ، ساير كشورهاي اسلامي را قبول ندارند ؛ و در داخل كشور نيزاين گروه  يا آن گروه اسلامي و شبه اسلامي و غير اسلامي را مردود مي شمارند و نهايتا" به نحوي نداي عن الحق سر مي دهند كه دقيقا"برخلاف اسلام راستين است !

· سوٌمين مسئله نحوه آموزش ما است كه انگارهرچه در كتب دبستاني و دبيرستاني و... ما آمده اند ، به منزله ، نعوذ بالله ، « وحي منزل » صحيح اند و آنچه كه جز آن باشد : كاملا" غلط !

· بنابر اين به ناچار در يادداشت بعدي اشاره اي به جهان بيني اسلامي در كتب در سي ايران خواهيم داشت .


دسته ها :

جهان بيني : مبداء مديريت


در مطالعات قرآني ابتدا مي بايست فلسفه مطالعه را بدانيم . يعني اين كه ما با هيچ مطالعه اي به تمام آنچه كه مي خواهيم نمي رسيم . روش مطالعه تئولوژيك را مختصٌ حوزه ها مي بينيم . ساير روشها كه به اصطلاح روشهاي علمي و بر اساس منطق استوارند هيچ چيزي را مسلٌم نمي انگارند . روشهاي علوم انساني و اجتماعي علمي بر دو اصل استوار اند :

-         علوم اجتماعي ، نسبي است . يعني هركسي با مطالعه و تحقيق فقط به بخشي از حقيقت مي رسد و نه تمام آن . پس هر نوشته اي نسبتا" درست است .

-         علوم اجتماعي نظري است . يعني اين كه در موردي ممكن است نظر يك جامعه شناس چيزي باشد و نظر جامعه شناسي ديگر ، چيزي ديگر .

اين دو اصل در ايران با سه مشكل اساسي مواجه است :

·        دانشجوي ما در علوم انساني هم ، چون در رياضيٌات ،به دنبال نتايج قاطع است ؛ نظرهاي متفاوت را نمي پسندد و به جاي آنكه آنها را مطالعه كرده نظر مطلوب خود را بيابد ، يا خود نظريه پردازي كرده نظر جديدي بياورد ، به دنبال نتايجي يقيني است كه البته هيچگاه حاصل نمي شوند .

·        فقر فرهنگي سبب مي شود كه عقيده خود را درست و عقيده ديگران را باطل بپندارد . تا آنجا كه برخي از محافل مطالعاتي ما كه حتي يك هزارم از حجم علمي جهان را تشكيل نمي دهند تمام عقايد ، نظرات ، مطالعات ، و دستاورد هاي خود را صحيح و تمام دستاورد هاي بقيه ي جهان ، حتي بزرگترين مراكز علمي اروپا و آمريكا را ، به بهانه وفاداري به اسلام ، غلط معرفي مي كنند و آنگاه در چهارچوب اسلام نيز ، در عمل ، ساير كشورهاي اسلامي را قبول ندارند ؛ و در داخل كشور نيزاين گروه  يا آن گروه اسلامي و شبه اسلامي و غير اسلامي را مردود مي شمارند و نهايتا" به نحوي نداي عن الحق سر مي دهند كه دقيقا"برخلاف اسلام راستين است !

·        سوٌمين مسئله نحوه آموزش ما است كه انگارهرچه در كتب دبستاني و دبيرستاني و... ما آمده اند ، به منزله ، نعوذ بالله ، « وحي منزل » صحيح اند و آنچه كه جز آن باشد : كاملا" غلط !

·        بنابر اين به ناچار در يادداشت بعدي اشاره اي به جهان بيني اسلامي در كتب در سي ايران خواهيم داشت .


دسته ها :
X