دسته
عليرضا آيت اللهي ( تحليل اقتصادي - اجتماعي )
شاعران پارسي زبان
شهر من تهران ، شعر من تهران ، شور من تهران ، آه تهران ! تهران ! .
- گام نخست شاعر ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
آيت يزد ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
- شعر آ ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
شعرنو
- يزدنما( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- يزدنما( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
سازمان.مديريت.نظارت.كشوري.برنامه و بودجهalireza ayatollahi )
مبتني :مردم شناسي . باستانشناسي . تاريخ . ناحيه يزد
بررسي هاي آمايشي مديريت و برنامه ريزي استراتژيك ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- مقتبسات : مطالعات قرآني ، تحقيقات برنامه و بهره وري سرزمين. تهران . ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza
خاطرات آقا ميرزا جواد آيت اللهي ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
انسانشناسي ، مردم شناسي و فرهنگ شناسي ايران بزرگ ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
تماشا : تعاون.مشاركت.انجمنها.شوراها.اتاقها:تماشا
مبنا ( آمايش شهري)alireza ayatollahi عليرضاآيت اللهي
amenagement du territoireساماندهي ( آمايش) سرزمين
- جغرافيا و آمايش ( عليرضا آيت اللهي ( alireza ayatollahi ( geographie et amenagement
آمايش سرزمين ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
آمايش سرزمين ؛ ساماندهي كشور عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- نسب نامه دودمان آيت اللهي يزدي (عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi ) ethno - archi - urbain - habitat
) شناخت مردم ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
عليرضا آيت اللهي ( ادبي )
عليرضا آيت اللهي ( تحليل اقتصادي - اجتماعي )
نفوذ معماري اسلامي در مارسي (به فرانسه )
شهرسازي - معماري - آمايش - بومي و مردمي ( شما بوم ) يزد
- سند آبي ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi (
- ورود به بهره وري در سرزمين اسلامي ايران ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi
شهر اسلامي( عليرضا آيت اللهيalireza ayatollai
آراس
قلم ما
هيئت و هيئت داري در شهريزد
- رامين : روحانيان آيت اللهي مآل يزدي نژاد ( عليرضا آيت اللهي alireza ayatollahi )
شعرناب
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 36979
تعداد نوشته ها : 24
تعداد نظرات : 3
Rss
طراح قالب
GraphistThem248

مختار امبو ، احمد . مسائل جهان و دورنماي آينده . ترجمه محمد رضا صالح پور . تهران . وزارت برنامه و بودجه .1363 .

گلبن ، احمد . فهرست سي ساله ... تهران . موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران . 1377.

زيگمون بامن و... ( مجموعه مقالات ) . مدرنيته و مدرنيسم . سياست ، فرهنگ و نظريه اجتماعي . ترجمه حسينعلي نوذري . تهران . انتشارات نقش جهان . 1379 .

بودن ، ريمون . ايدئولوژي در خدمت معتقدات . ترجمه ايرج علي آبادي تهران . شيرازه .1378 .

جيمسون ، فردريك ، و... منطق فرهنگي سرمايه داري متاخر ( مقالاتي درباره پست مدرنيسم ) ترجمه مجيد مجيدي ، فرهنگ رجائي و فاطمه گيوه چيان . تهران . انتشارات هرمس . 1379 .

واخ ، يوآخيم . جامعه شناسي دين . ترجمه جمشيد آزادگان . تهران . سمت . 1380 .شيخ عطار ، عليرضا . دين و سياست ( مورد هند ) . تهران . وزارت امورخارجه .1381 .مديريت معارف اسلامي ( مركز آموزش مديريت دولتي ) . مقدمه اي برجهان بيني اسلامي . تهران . مركز آموزش مديريت دولتي . 1372 .

جمعي از نويسندگان . معارف اسلامي . تهران . سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها . در دو جلد .1367 .

موسائي افضلي . معارف اسلامي 1 . تهران . دانشگاه پيام نور . 1369.

علامه محمد حسين طباطبائي ، استاد مرتضي مطهري ، دكتر محمد حسيني بهشتي ، دكتر عبدالكريم سروش ، غلامعلي حداد عادل . انديشه هاي بنيادي اسلامي . تهران . مركز نشر دانشگاهي . 1361 


جهان بيني اسلامي در ايران عصر حاضر

جهان بيني در سياستگذاري و برنامه ريزي

« جمهوري » ، به هر تفسير و تعبيري كه باشد يك « ميثاق ملٌي » است .

« اسلامي » به اين معني است كه قواعد و قوانين و مقررات حاكم بر جامعه اسلام ، و در اينجا اسلام به مرجعيٌت امام خميني ( ره ) كه آراء تقريبا" تمام ملٌت را به خود جلب كرده است ، و به لحاظ مردمي نيز مشروعيٌت يافته است ، حاكم گردد و در غير اينصورت امور مربوطه در منافات با اسلام صورت نگيرد .

« ايران » حدٌ و مرزي دارد كه مشخٌص است ؛ و حكومت جمهوري اسلامي در اين سرزمين مجري مي باشد .

« جهان بيني » حاكم به اين ترتيب يك جهان بيني اسلامي و مبتني بر « حكومت حق و عدل قرآن » است كه با اعتقاد به « توحيد » و « عدل انسان » و بنابر اين دو اصل « امامت و رهبري » و ساير مراجع مكتب اصولي شيعه دوازده امامي با يكديگر پيمان مي بندند .

« كرامت و ارزش والاي انسان ، و آزادي توام با مسووليت او در برابر خدا » بناي امور و به اين ترتيب مديريت و برنامه ريزي كشور را تشكيل مي دهد كه از راههاي ذيل حاصل مي شود : 

- اجتهاد مجتهدان

- استفاده از علوم و فنون و تجارب پيشرفته بشري و تلاش در پيشبرد آنها .

- نفي هرگونه « سلطه » تاكيد بر « قسط و عدل » و « استقلال » .

ارجاع به مكتب اصولي در اينجا رجوع به « عقل » تمام افراد ملٌت ( امٌت ) به عنوان « خليفة الله بر روي زمين »  است كه بنا به نظرات متفاوت ، و صحٌت بالنسبه هريك ، در هرمورد گرد مي آيند و بنا به شور و مشورت به « اجماع » مي رسد . با اين تاكيد مجدد كه چنين اجماعي نمي بايست از چارچوب ميثاق اجتماعي موجد جمهوري اسلامي در ايران ، طي انقلاب 1357 ، خارج شده در منافات با آن قرار گيرد .

به اين ترتيب جهان بيني در سياستگذاري ها و برنامه ريزي هاي جمهوري اسلامي ايران مي بايست بر جهان بيني ئي مقبول و پذيرفته شده اي باشد كه در قانون اساسي اين نظام آمده است ...

... و چون به تعداد افراد ملٌت داراي « عقل » و تحصيلكرده و مطلع از قرآن كريم و حديث ميتوان جهانبيني داشت ، معيار اصلي همانا « جهان بيني مستطر در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران » و تجربيٌاتي است كه طي ثلث قرن در سياستگذاري ها و برنامه ريزي هاي ايران اسلامي متجلصي شده است . 

با اينهمه ، نظير ساير نظام هاي مردمسالارانه جهاني ، بنا به عقل و نظر « اجماع هاي گروهي » جناح هائي تشكيل شده است كه مجموعا" آنان را به دو جناح اصلي تقسيم كرده اند : 

- جناح اصولگرا

- جناح اصلاح طلب 

جناح اصولگرا كه بيشتر نظرات خود را عملا" از حوزه هاي علميٌه و به خصوص مباني « علم كلام » گرفته است با تدوين و ارائه غير رسمي آنها عملا" جهانبيني خودرا اعلام كرده است ؛ ليكن چنين ارائه اي هنوز از سوي جناح اصلاح طلب به صورت مدون و نهائي صورت نگرفته است و يا اگر صورت گرفته است كمترين جنبه رسمي نداشته است .


دسته ها :

جهان بيني و دكترين شيعه.


مطالعات قبلي ، پيش بيني و برنامه ريزي در اديان و مذاهبي كه مبتني بر « جبر » و به اصطلاح جبر گرا هستند طبيعتا" نمي تواند جايگاهي اصولي نزد مومنانشان داشته باشد و به اين ترتيب است كه در جريان احتناب ناپذير پيشرفت در زندگي به تدريج تضعيف مي شوند و لائيتيسم در آنجا . رشد مي كند . همچنين نزد قشري مذهباني كه به دلايل منافع شخصي و گروهي يا به هر دليل ديگر ، با نوعي بنياد گرائي ، دين و مذهب خود را غير قابل اصلاح و تطبيقف با شرايط زمان و مكان مي بينند نيز همين وضع حاكم است .

امٌا در تشيٌع كه علاوه بر احساس ، عقل و اجماع و اجتهاد نيز جايگاهي بسيار والا يافته اند ؛ برنامه ريزي ، و در پي آن : رشد ، پيشرفت ، توسعه و تعالي با رفاهي مقبول ، يز بستري بسيار مناسب خود مي يابند .

تشيٌع كنوني ايران به معني گرايش به قرآن و حديث و...و...و... هست ؛ امٌا همين قرآن كريم داراي تفاسير گوناگوني است كه دكترين هاي متفاوتي را در خصوص مديريت و آينده جامعه به وجود آورده است ، و ريشه آن به صدر اسلام ، و ايجاد مذهب شيعه ، با گرايش گروه هائي به خصوص گروه هائي ايراني به افكار – گفتار و رفتار حضرت علي بن ابيطالب باز مي گردد ؛ كه وي را ، برخلاف مذاهب تسنن ، امام اوٌل خود شناخته اند .

در مذهب شيعه ، خلافت پيامبر بزرگوار اسلام متعلق به امير مومنان ، علي (ع) است و بنابر اين در هرگونه حكومت و مديريت بر مومنان ، اقداماتي براي حال و آينده امور معيشت و بهره وري ،

مي بايست به دكترين آن حضرت ( كه در نهج البلاغه و امثال آن آمده است ) عمل كرد .

در مذهب شيعه دوازده امامي ، كه در زمان صفويه تقويت شده است ( ظاهرا" ) دكترين چهارده معصوم مطمح نظر است .

در مكتب اصولي اين مذهب كه ، تقريبا" همزمان با تاسيس حكومت قاجاريان ، به زعامت وحيد بهبهاني – كاشف الغطاي كبير – ملٌا احمد نراقي – ملٌا اسمعيل عقدائي – و... تشكيل شده است چنان اصولي مترقي زمينه كار قرار گرفته است كه در واقع منشاء انقلاب اسلامي ايران در 1357 قرار گرفته است .


تعبيري از جهان بيني اسلامي .


برداشت نويسنده حاضر از جهان بيني اسلامي نزد آيت الله شيخ محمٌد مهدي شمس الدين :

موضع اسلام نسبت به دنيا و كساني كه در آن تلاش مي كنند ، و تمتع و بهره اي از آن مي برند « اصولا » مثبت است ؛ امٌا نه كاملا".

موضوع جهان بيني اسلامي به دو موضوع اساسي « هدف غائي از آفرينش جهان »، و « جانشين شدن انسان به جاي خدا بر روي كره زمين » ، گره خورده است .

هدف نهائي خلقت انسان ، تكامل وي در اين جهان ، و رسيدن به بهشت در جهان آخرت است كه با كوشش در سلوك روحي براي بندگي خدا در چهارچوب احكام اسلامي حاصل مي شود .

علماي قديم اسلام ، كوشش در بندگي را تقريبا " منحصر به عبادات و اداي فرائض ديني دانسته اند ؛ حال آنكه ، بنا به اصول اسلام ، بندگي منحصر به عبادات نيست ، بلكه در هر فعاليٌت انساني در برابر محيط طبيعي يا سرزمين و محيط اجتماعي يا مردم و ملٌت ، بندگي خدا مي بايست وجود داشته باشد .

از اينجا است كه جهان بيني اسلامي اساس حكومت ، مديريت ، برنامه ريزي و برنامه گزاري عمراني – اقتصادي – اجتماعي – فرهنگي قرار مي گيرد .*

* نگاه كنيد به : آيت الله شيخ محمٌد مهدي شمس الدين . جامعه سياسي اسلامي « مباني فقهي و تاريخي » . ترجمه و تحشيه ي دكتر سيٌد مرتضي آيت الله زاده شيرازي. تهران . انتشارات دانشگاه تهران . 1380 . صفحه ي 69 .


دسته ها :
X